Iceland in a Nutshell

IJSLAND

 • Reistijd: mei, juni, juli, augustus, september
 • Vluchten: 
 • vluchten met Icelandair. Dag van vertrek na te vragen bij reservatie.
 • Bezienswaardigheden:
 • Reykjavik
 • Snaefellsnes Peninsula
 • Hraunfossar
 • Langjokull ijstunnel
 • Geysir
 • Thingvellir National Park
 • Gullfoss
 • Seljalandfoss
 • Skagafoss
 • Vik & Dyrholaey
 • Lavavelden
 • Skaftafell National Park
 • Jokulsarlon
 • Blue Lagoon

Reisprogramma

DAG 1 & 2: BRUSSEL - KEFLAVIK AIRPORT - REYKJAVIK : +/- 48 km

Bij aankomst in Keflavik International Airport vervult u eerst de douaneformaliteiten. Na het oppikken van de huurwagen rijdt u verder naar de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Het is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld en heeft minder dan 30.000 inwoners. Toch heeft de stad de uitstraling van een metropool. Reykjavik ligt prachtig ingesloten tussen de berg Esja en de prachtige Faxaflóibaai. Bezoek er o.a. de Hallgrimskirkja kerk, het pijporgel in de kerk is met zijn 5275 pijpen bijzonder indrukwekkend. Doordat de kerk van ver te zien is, wordt het ook wel hét symbool van de stad genoemd. Verder is er hetEinar Jonsson Museum, het cultuurhuis, de Pearl gelegen op de Oskjuhlio heuvel en de concerthall Harpa of maak een tripje langs de Saebraut waar je de sculptuur Solffarid, het aluminium vikingschip kan bekijken.

Reykjavik

Facultatieve excursie: Inside the Volcano: Thriknukagigur is de enige plaats in de wereld waar je kan afdalen in een oude magmakamer. De wandeling over het lavaveld duurt ongeveer 45-50 minuten. Bij aankomst aan de vulkaan zal u de nodige informatie krijgen over de veiligheidsmaatregelen en hoe u zich moet gedragen in de magmakamer. Als iedereen het nodige materiaal ontvangen heeft, helm en klimgordel, wordt de groep verdeelt in kleinere groepjes van 4-5 personen. Het afdalen en opstijgen uit de magmakamer duurt ongeveer 6 minuten. Eens beneden zal u ongeveer 30 minuten de tijd hebben om de vulkaan te ontdekken. Een gids zal u steeds vergezellen, tijdens het afdalen en opstijgen en in de magmakamer. Terug boven kan u genieten van een traditionele IJslandse vleessoep, Kjötsúpa. Wanneer iedereen klaar is om te vertrekken wandelt u terug over het lavaveld naar de parking. Duur: +/- 5 à 6 uur.

Silfra Snorkelen

DAG 3 & 4: REYKJAVIK - HELLNAR / SNAEFELLSNES PENINSULA : +/- 188 km

U rijdt verder naar het Snaefellsnes schiereiland. Het is bekend van de 7 wereldwonderen van Jules Verne. Er zijn imposante vogelkliffen met vele vogelsoorten aan de kustlijn te vinden. Ook vind je er de gletsjer Snaefellsjökull, dode vulkanen, oude kraters, minerale bronnen, lavagrotten en zelfs enige zandstranden. Vergeet geen bezoek te brengen aan de mooie inham Skardsvík, de krater Eldborg, de rotsformaties van Lóndrangar, de grot van Hellnar, het meer Baulárvallavatn, de waterval Svödufoss en de bergen Helgafell, Kirkjufell, de opmerkelijk kleurrijke Drápuhlídarfjall en Fagraskógarfjall. Het wordt dan ook hoogdravend, maar terecht, ‘IJsland in een notendop’ genoemd.

Facultatieve excursie: Walvisssafari vanuit Olafsvik (zomerseizoen) of Grundarfjordur(winterseizoen): Neem deel aan de walvissafari langs de kustlijn van Snaefellsnes peninsula. Nergens anders in IJsland is de kans groter om walvissen en orka’s te zien. Men ziet hier bultruggen, potvissen, dolfijnen en bruinvissen.

Snaefellsnes Peninsula

DAG 5: HELLNAR / SNAEFELLSNES PENINSULA - HUSAFELL : +/- 183 km

U verlaat het schiereiland van Snaefelsness en rijdt verder landinwaarts naar Husafell. Op weg naar Husafell komt u eerst nog de Hraunfossar watervallen tegen. Deze lavawaterval is een bijzonder ogende waterval, omdat het water 46 km onder de lava doorloopt en pas zichtbaar wordt als het over een breedte van 1 km in de rivier Hvítá neervalt. In de namiddag kan u deelnemen aan de facultatieve excursie naar de ijstunnel van Langjokull.

Hraunfossar

Facultatieve excursie: ijstunnel Langjokull: Deze ijstunnel is de eerste en grootste door de mens gemaakte ijstunnel in een gletsjer. U vertrekt vanuit het basiskamp Klaki per 8-wheel monstertruck op de gletsjer Langjökull naar de ingang van de ijstunnel.

DAG 6 & 7: HUSAFELL - LAUGARVATN : +/- 131 km

U rijdt verder richting Laugarvatn, gelegen in het zuidwesten van IJsland. Vanuit Laugarvatn kan u Geysir bezoeken. In dit geothermische gebied zorgen de krachten van moeder natuur voor een imponerend schouwspel, want er is een enorme variëteit aan hete bronnen en bubbelende poelen te vinden. Zo vind je er de Strokum geiser die ieder half uur zo’n 60 tot 80 meter heet water de lucht in spuit. Even verder ligt de waterval van Gullfoss, de gouden waterval, vermaard om zijn adembenemende schoonheid. Wanneer de zon schijnt vormen zich prachtige regenbogen, die deze waterval zijn toepasselijke naam opleverde. Maak zeker een wandeling in het Thingvellir National Park. Deze “Vlakte van het parlement” is het nationale heiligdom van IJsland. Het is een 6 km brede en 40 km lange verzakking, die aan de zijden wordt begrensd door diepe kloven en scheuren.

Gullfoss Watervallen
Geysir
Thingvellir National Park

Facultatieve excursie: snorkelen in het Thingvellir National Park: Ga snorkelen in de Silfra-kloof, onderdeel van het Thingvallavatn-meer. De Silfra-kloof is wereldberoemd omdat het de grens is van twee tektonische platen, die langzaam uit elkaar schuiven. En het water is ongekend helder. Door je snorkelmasker zie je iets unieks; extreem helder water met een uitzicht van meer dan honderd meter… Algen en andere vreemde waterplanten kunnen hier zowaar overleven. Een bizarre onderwaterwereld. Een excursie die je niet snel vergeet.

DAG 8 & 9: LAUGARVATN - VIK : +/- 167 km

Vandaag rijdt u via de ringweg verder in oostelijke richting. De zuidkust van IJsland bestaat uit enorme zandstranden, imposante lavastenen en indrukwekkende watervallen. Op weg naar het plaatsje Vik passeert u eerst de pittoreske 40 m hoge waterval Seljalandsfoss. Niet ver hiervandaan ligt de brede 60 meter hoge Skogafoss waterval. Bezoek er ook het volksmuseum dat is ondergebracht in een oude turfboerderij. Alvorens u Vik bereikt kan u naar Dyrholaey rijden, het meest zuidelijke puntje van het vasteland. Deze 120 m hoge kaap die boven het zwarte strand uitsteekt, is een vogelrots, waar duizenden zeevogels hun broedplaats hebben. De zo aandoenlijke papegaaiduiker is een van de vele zeevogels die hier huizen. Maak zeker een wandeling op het zwarte strand en bezoek de basaltzuilen van de rots.

Seljalandsfoss
Skogafoss
Dyrholaey
Vik

Dag 9: Daguitstap naar het ijsmeer van Jokulsarlon: De met mos begroeide lavavelden en uitgestrekte vlakke en kale spoelzandvlaktes volgen elkaar kilometers op. Op deze route ligt Laufskalavordur, een heuveltje met talloze ‘steenmannetjes’. Vervolg van de rit naar Kirjubaejarklaustur en de enorme spoelvlakte. Bij Kirkjubæjarklaustur ligt de waterval Systrafoss. Even ten noorden van het dorp ligt midden in een weiland, Kirkjugólf, wat ’kerkvloer’ betekend. Dit is een verzameling van basaltzuilen waarvan alleen de bovenzijde in een plat vlak net boven het maaiveld uitsteekt. Verder oostwaarts ligt Skaftafell National Park. U kan hier een wandeling maken naar de waterval van Svertifoss of  naar het gletsjergebied van Skaftafellsjokull. Vervolg van de rit naar Svinafellsjokull, een gletsjertong van de Vatnajokull, die je gemakkelijk via een zijweggetje van de ringweg kan bereiken. Blijf de ringweg volgen naar het mooie gletsjermeer van IJsland: Jokulsarlon. Jökusárlón is een 160 m diepe gletsjerlagune aan de oostkant van de 16 km lange Breidamerkursandur. Je waant je hier in een totaal andere wereld. Het decor van dit toverlandschap wordt gevormd door de 20 km brede Breidamerkurjökull, die 5 meter per dag het meer inglijdt. Let op! De rit bedraagt +/- 400 km heen en terug.

Jokulsarlon

Facultatieve excursie: Boottocht Jokulsarlon: Een boottocht over Jökulsárlón, het bekendste gletsjermeer van IJsland, is eigenlijk iets wat je niet mag missen. Je vaart tussen de immense ijsschotsen in de indrukwekkende gletsjerlagune. Je krijgt het eeuwenoude ijs van dichtbij te zien en met een beetje geluk spot je zelfs enkele zeehonden. Je kan kiezen tussen een gewone amfibieboot of een zodiac. Met een zodiac leg je grotere afstanden af en geraak je  dichter bij de ijsbergen.

DAG 10: VIK - GRINDAVIK : +/- 220 km

De rit gaat verder naar het schiereiland Reykjanes en het plaatsje Grindavik, gelegen nabij de Blue Lagoon. Uw hotel is gelegen op 1 minuut van de ingang. De Blue Lagoon lijkt op het eerste oog op een IJslands natuurverschijnsel, maar schijn bedriegt. Het is namelijk gemaakt door de IJslanders zelf. De Svartsengi krachtcentrale pompt geothermisch water omhoog van diep onder de grond en zorgt zo voor heerlijk warm water. Het opgepompte water wordt in eerste instantie gebruikt voor de opwekking van warmte en elektriciteit. De restwarmte wordt gebruikt om de Blue Lagoon te verwarmen. Bezoek het meest zuidwestelijke puntje Reykajnesviti, waar de 52 meter hoge rots Kari staat; Krysuvik, het actiefste hetebronnengebied van Zuidwest IJsland en Kleifarvtn, het grootste meer van het schiereiland Reykjanes.

U kan vandaag reeds de huurwagen binnen brengen op de luchthaven en gebruik maken van de shuttle service van het hotel (inbegrepen). Vergeet niet om de huurwagen eerst vol te tanken.

Blue Lagoon
Reykjanes Peninsula

DAG 11: GRINDAVIK - KEFLAVIK INTERNATIONAL AIRPORT - BRUSSEL

Shuttle transfer vanuit het hotel naar Keflavik International Airport. Vertrek met Icelandair naar Brussels International Airport. Einde van de reis.

Sectie

Praktische info

Belgen hebben een geldige identiteitskaart nodig en een Belgisch rijbewijs.

Prijsofferte

Interesse voor een prijsofferte? Stuur ons een mailtje met de juiste vertrek- en retourdatum, het aantal personen, geboortedata en uw adresgegevens. Daarna ontvangt u van ons een gedetailleerde prijsofferte. Het hierboven vermelde programma is een voorbeeld van een reis en kan steeds aangepast worden waar mogelijk. Ook de hierboven vermelde accommodaties kunnen waar mogelijk nog aangepast worden.