Madeira: Pearl of the Atlantic

MADEIRA

  • Reistijd: ganse jaar door
  • Beste reistijd: van mei tot oktober
  • Vluchten: dagelijks vertrek vanuit Zaventem, Brussels International Airport met Air Portugal via Lissabon.
  • Vluchten: chartervluchten met TUI. (voor de juiste dagen neemt contact op met Inforeizen)

Reisprogramma

Hieronder vindt u een voorbeeld van hoe u uw dagen kan invullen om Madeira te bezoeken. U kan ook de dagen onderling wisselen als u dit wenst.

DAG 1: BRUSSEL - FUNCHAL

Vertrek per regelmatige lijnvlucht van Air Portugal of met chartervlucht van TUI naar Funchal. Bij aankomst in Funchal pikt u eerst de huurwagen op en rijdt u verder naar uw hotel. In dit programma verblijft u 7 nachten in Funchal van waaruit u elke dag een andere uitstap kan maken.

Overnachting in het door u gekozen hotel in Funchal.

DAG 2: FUNCHAL

Funchal is dankzij het milde klimaat het hele jaar rond een ideale vakantiebestemming. Er is veel te bezoeken in deze 500 jaar oude stad, waarvan u sommige plekjes zeker niet mag missen… De beste manier om het historisch centrum van Funchal te bezoeken is te voet. Begeef u naar de Teleférico do Funchal. De kabelbaan gaat om 9 uur ’s ochtends open en laat u in ongeveer 25 minuten stijgen naar een hoogte van 1.025 meter. Hier stapt u uit aan de Monte Palace Tropical Garden. Tegenwoordig strekt Monte Palace Tropical Garden zich uit over 70.000 vierkante meter.  De kleurrijke bloemen, de heerlijke geuren en het ritselen van de bladeren geven je het gevoel dat je door een tropische jungle loopt.

Wandel  verder naar het vertrekpunt van de typische “Toboggan’s”. De met hout en riet gemaakte sleeën zijn al behoorlijk lang onderdeel van Madeira en de Madeirese cultuur. In ongeveer 10 minuten glij je in een met hout en riet gemaakt slee onder begeleiding van de ervaren “Carreiros”, 2 kilometer naar beneden. Op het eindpunt is zo’n 30 minuten stappen bergafwaarts naar Funchal. (u kan ook een taxi nemen).

Eenmaal terug in het centrum van Funchal gaat u verder op verkenning. Funchal is een stad met veel cultuur die je door verschillende kleine straatjes met gekleurde huizen en plekjes brengt. Het voelt zeer mediterraans aan met de knusse pleintjes, gezellige straatjes en lekker eten. Begin met een bezoek aan het “Praca do Muncipio”. Rond het rustige plein in de wijk Baixa liggen het in neoklassieke stijl gebouwde gemeentehuis, de “Saint John’s Church”, één van de mooiste monument uit de 17de eeuw en de “Pelourinho”, een 18de eeuwse zuil die de handhaving van gerechtigheid symboliseert. Even verder ligt de “Sé Cathedral”. Het gebouw ziet er niet heel spectaculair uit aan de buitenkant, maar zodra je een voet binnen de kathedraal zet, kom in een andere wereld terecht. Het is prachtig gedecoreerd met indrukwekkende portalen, glas in lood en ingewikkelde knoop plafonds.

Wandel nu naar een ander deel van Funchal. Hier kan u een bezoek brengen aan de Mercado dos Lavradores. Madeira staat bekend om zijn uitstekende regionale producten, grotendeels dankzij de buitengewone vruchtbaarheid van de bodem in combinatie met het subtropische klimaat waar het van geniet. Laat u betoveren door de combinatie van kleuren, aroma’s en tradities van deze markt in het 2 verdiepingen tellende gebouw.

Vlakbij de Mercado dos Lavradores ligt de “Rua de Santa Maria”. Rua de Santa Maria is een van de oudste straten van de stad. Het ongeveer 600 meter lange smalle straatje biedt vooral restaurants en terrassen met menu’s voor alle smaken, van traditionele gastronomie tot internationaal, talloze bars die traditionele poncha serveren en op smaak gebracht met lokaal fruit.

Overnachting in het door u gekozen hotel in Funchal.

Funchal

DAG 3: FUNCHAL - NOORDOOSTEN MADEIRA - FUNCHAL

Madeira staat bekend om de fantastische wandelingen die je er kunt maken en dit is dan ook de beste manier om de schoonheid en diversiteit van Madeira te ervaren. De landschappen zijn ruig en de fauna heel afwisselend door de verschillende microklimaten. Vandaag rijdt u noordwaarts richting het dorpje Faial. Onderweg maakt u eerst een stop nabij het Portela Viewpoint, dat een geweldig uitzicht heeft over de iconische rotsformatie Penha d’Àguia in Porto da Cruz.. Vanaf hier vertrekt de 2 uur durende “Vereda das Funduras” wandeling. Het pad zelf loopt grotendeels door het bos, waarbij het landschap wordt benadrukt door prachtige varens en weelderige vegetatie van het Laurissilva-woud, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit is een geweldige route voor gezinnen, beginnende wandelaars.

Vereda das Funduras

Na deze wandeling rijdt u verder noordwaarts naar het kleine dorpje Faial en het nabijgelegen “Miradouro do Guindaste’, ook wel bekend als het Crane Viewpoint. Dit uitkijkpunt heeft een grote transformatie ondergaan. Het biedt twee ontzagwekkende glazen loopbruggen die boven de uitgestrekte oceaan hangen. Het viewpoint biedt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan en schetst de noordoostkust van het eiland, dat zich uitstrekt van Faial tot Ponta de São Lourenço.

Miradoura do Guindaste

Na het prachtige uitkijkpunt rijdt u verder zuidwaarts naar het vertrekpunt van de 2 uur durende  “Vereda dos Balcoes” wandeling.  Tijdens deze mooie wandeling komt u inheemse en endemische soorten van Madeira tegen die verschillende tinten groen bieden aan het laurierbos. Let tijdens deze wandeling op de boomsoorten van de Lauraceae-familie en de exotische soorten die langs de randen van het pad voorkomen. Vogels hier zijn bekend met toeristen die ze voeden met kleine zaadjes. Ze zijn tam genoeg om rechtstreeks uit uw handen te eten. Het enige wat je hoeft te doen is wat zaadjes op je hand leggen en geduldig wachten.

Verado dos Balcoes

Terugrit naar Funchal.

Overnachting in het door u gekozen hotel.

DAG 4: FUNCHAL - NOORDWESTEN MADEIRA - FUNCHAL

Madeira is niet groot; het is 27 km breed en 57 km lang. Toch vindt u hier uiteenlopende landschappen. Vandaag rijdt u naar het noorden naar het sprookjesachtig oerbos “Fanal Forest”.  De bijzondere vormen van de laurierbomen zorgen voor een bijzonder gezicht. De oude laurierbomen hebben vaak hele gekke vormen en zijn begroeid met wel 20 verschillende soorten mossen. Dit bos staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO met naar schatting bomen van wel 800 jaar oud. U kan hier vrij rondwandelen  en vanaf de “Pinnacle” heeft u een mooi uitzicht. Tijdens een wandeling door het laurierbos is de kans dan ook groot dat je tientallen koeien tegenkomt.

Fanals Forest>

Helemaal in het noordwesten van Madeira ligt “Porto Moniz”. Porto Moniz is een charmant klein dorpje, gelegen tussen torenhoge bergen en uitzichten over het eindeloze diepe blauw van de Atlantische Ocean. De wereld kent Porto Moniz echter om een andere reden: zijn lavabaden. De natuurlijke zwembaden van Porto Moniz zijn een van de mooiste plekken ter wereld om een duik te nemen in de oceaan. Vulkanische lava vormde de zwembaden na een 6000 jaar oude uitbarsting, vandaag bevatten ze alleen helder zeewater. Vergeet dus zeker uw zwemkledij niet! Gaat het zwemmen aan u voorbij, dan kan je altijd nog een bezoek brengen aan het “Aquarium” van Porto Moniz. Het bevat meer dan 70 typische soorten vissen en is gehuisvest in het historische Fort van Joao Batista uit 1730.

Porto Moniz>

In de late namiddag kan u op uw terug naar Funchal even een omweggetje maken naar het plaatsje “Ponto do Sol”. Het kleine plaatsje ligt in het zuidwesten; een vredig en mooi dorp aan zee en de zonnigste plaats op het eiland, waar u kunt genieten van een uitstekend keienstrand en mooie zonsondergangen. In de pittoreske steegjes vindt u gezellige restaurantjes waar je vandaag je dag kan eindigen alvorens u terug rijdt naar Funchal.

Ponta do Sol>

Overnachting in het door u gekozen hotel.

DAG 5: FUNCHAL - WALVISSEN EN DOLFIJNEN - ZUIDWESTEN MADEIRA - FUNCHAL

Alsof de ongeëvenaarde landschappen die zich hier in elke hoek openbaren nog niet genoeg zijn, herbergt het kristalheldere water van de Madeira-archipel ook een wereld vol leven. Deze wateren, die op sommige plaatsen een diepte van 3.000 meter bereiken, herbergen een zeer rijke fauna. Dit is de reden waarom het spotten van walvisachtigen op Madeira een van de meest populaire activiteiten in de archipel is geworden. Vandaag staat er dan ook een 2 ½ uur durende private walvis en dolfijnen excursie op het programma onder de professionele begeleiding van het ervaren Team van “On Tales” vanuit het plaatsje Calheta. Tijdens de trip wordt het team aan boord bijgestaan met een waarnemer die strategisch aan land is gepositioneerd. Aan boord kan u genieten van een drankje en is er ook mogelijkheid om te snorkelen.

On Tales Whale & Dolfins>

In het haventje van Calheta kan u na de excursie lekker genieten van een lunch. Daarna rijdt u terug richting Funchal maar eerst maak u nog  een stop aan de “Cabo Girao Skywalk”. De glazen loopbrug steekt uit aan de zijkant van enkele van de hoogste kliffen van Europa (580 meter boven de zeespiegel) en biedt een fantastisch uitzicht op de kustlijn van Madeira, Funchal en de stad Câmara de Lobos.

Cabo Girao Skywalk>

Er rest u nog genoeg tijd over om eerst nog het binnenland in te rijden naar “Curral Das Freiras”, beter bekend als de Valley of the Nuns. Curral das Freiras is een kleine parochie genesteld tussen bijna loodrechte bergen in het hart van het eiland. Zowel de uitkijkpunten Eira do Serrado als Paredão zijn uitstekende locaties om van het prachtige uitzicht op deze parochie te genieten. Vanaf de parking is het relatief korte wandeling naar het uitkijkpunt vanwaar u het dorpje in de diepte ziet liggen. Aan de overkant van het dal ziet de 1654 meter hoge Pico Grande.

Valley of The Nuns>

Terugrit naar Funchal.

Overnachting in het door u gekozen hotel.

DAG 6: FUNCHAL - OOST MADEIRA - FUNCHAL

In het oosten van Madeira vind je Ponta de São Lourenço, een smal 6 kilometer lang schiereiland met een totaal ander landschap dan de rest van Madeira. Ponta de São Lourenço bestaat uit een droog heuvellandschap en heeft wel wat weg van een maanlandschap. Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof hier niet veel groeit, maar toch groeien er 138 verschillende soorten planten. Deze prachtige wandeling heeft een lengte van 7 kilometer en is niet zo ontzettend moeilijk. Tijdens de hike passeer je meerdere mooie viewpoints waaronder dat van Miradouro de Sao Lourenço en dat van Ponta do Castelo. Vanaf het laatste viewpoint Miradouro Ponta do Furado kan u kilometers ver de oceaan inkijken waar de ruige kliffen kaarsrecht uit het water steken. Bij helder weer kan u zelfs het buureiland Porto Santo zien liggen.

Ponta de São Lourenço >

Na deze fantastische wandeling kan naar het indrukwekkende Ponta do Rosta Viewpoint rijden (+/- 5 minuten). De geografische ligging van het uitkijkpunt Ponta do Rosto biedt een zeldzaam kenmerk: vanaf daar is het mogelijk om zowel de noord- als de zuidkust van het eiland Madeira te zien. Gelegen op het schiereiland São Lourenço, maakt het uitkijkpunt Ponta do Rosto het mogelijk om te genieten van een landschap dat wordt gedomineerd door steile kliffen aan de kust.

Ponta do Rosta>

Terugrit naar Funchal.

Overnachting in het door u gekozen hotel.

DAG 7: FUNCHAL - WATERVALLEN - FUNCHAL

Wist U dat er volop watervallen op Madeira te vinden zijn? De meeste watervallen tref je aan tijdens een levada-wandeling. Vaak vormt een waterval de bron van de irrigatiekanalen, die over het hele eiland zijn aangelegd.  Vanuit Funchal is het ongeveer 42 kilometer rijden naar het natuurreservaat van  Rabaçal. Dit natuurreservaat is hét watervallenparadijs van Madeira. Het bestaat uit een groen dal, dat je bereikt vanaf de hoogvlakte Paúl da Serra. Langs de bergen om dit dal stromen maar liefst vier levada’s, waar je de mooiste watervallen vindt, zowel de hele bekende exemplaren als geheime pareltjes! De bovenste levada is de Levada do Alecrim, met een waterval van enkele meters hoog met daarvoor een waterpoel. Meer naar beneden toe vindt u de Lagoa do Vento, Water van de Wind, die zijn naam heeft gekregen omdat de wind het water opzij stuift. Wat verder door ligt Risco, een 100 meter hoge waterval en als laatste kom je aan de watervallen van 25 Fontes, waar meer dan 25 bronnen in een poeltje stromen.

Levada Do Alecrim>
Lagao Do Vento >
Levada do Risco >
Levada das 25 Fontes >

Na de middag rijdt u verder het binnenland in en kan u een stop maken aan het Bica da Cana Viewpoint. Het is een van de meest populaire (en gefotografeerde) observatoria in de archipel. Omdat het zich op een hoogte van 1580 meter bevindt, in de parochie van Canhas, Ponta do Sol, is dit de perfecte plek om je blik over het eiland te laten dwalen. Vanaf het uitkijkpunt Bica da Cana heb je een uniek uitzicht over de São Vicente-vallei, waar de tinten groen van het Laurissilva-woud overheersen.

Bica da Cana>

Terugrit naar Funchal.

Overnachting in het door u gekozen hotel.

DAG 8: FUNCHAL - BRUSSEL

Breng tijdig de huurwagen binnen op de luchthaven van Funchal. Vertrek naar Brussel, Zaventem met Air Portugal via Lissabon of met TUI.

Einde van de reis.

HOTELS

Bewust kiest Inforeizen voor een centrale liggen in de stad Funchal. Vanuit Funchal is het makkelijk om de verschillende uitstappen te maken en ’s avonds gezellig de het centrum te bezoeken met talrijke restaurants en bars.

Pestana carlton Madeira Ocean Resort Hotel – 5*:

Het Pestana Carlton Madeira is een luxueus en innemend 5-sterrenhotel in de stad Funchal, op het eiland Madeira met uitzichten op de zee, de tuin, het zwembad of de baai van Funchal. Dit ligt op slechts 10 minuten wandelen van het stadscentrum, met een privéparkeerplaats tegen betaling. De kamers hebben een elegante inrichting, elke met een lcd-tv, wifi, airconditioning en een balkon met uitzicht op zee, bergen of zwembad.Als u wilt genieten van cultuur en lekker eten is het Arcos-restaurant met showcooking en geweldige buffetten een goede keuze. Voor meer internationale mogelijkheden kunt u een snack proberen in The Pub of bij de Taverna Grill. Het Pestana Carlton Madeira heeft ook een 24-uurs receptie. Het hotel twee enorme outdoor zoutwaterzwembaden, directe toegang tot de Atlantische Oceaan, en een duikcentrum waar u uw eerste onderwateravontuur kunt beleven en bootexcursies kunt ondernemen. Als u op zoekt bent naar ontspanning biedt de spa een fantastisch verwarmd binnenzwembad (25º), fitness en relaxruimten waar u kunt genieten van een massage of Magic Spa-behandelingen.

Pestana carlton Madeira Ocean Resort Hotel>

Pestana Miramar Garden Resort – 4*:

Het Pestana Miramar, omgeven door 6.000 m2 aan tropische tuinen, is een 4-sterrenhotel in Funchal, vlak bij het strand en op 15 minuten lopen van het centrum van Funchal. Het bevindt zich in het oude landhuis van Funchal, met prachtige uitzichten over de stad, de haven en de baai. Het Pestana Miramar is een Garden & Ocean Hotel met 45 superieure studio’s, 9 familiekamers en 4 suites. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning en een balkon dat uitkijkt over de prachtige tuinen en het zwembad, en sommige kamers hebben een handige kitchenette. Voor uw maaltijden biedt dit hotel een fantastische gastronomische ervaring. U kunt kiezen uit Pausa Burger of de A Proa Bar voor de lunch. Voor het diner kunnen gasten kiezen uit een buffet of een van onze à-la-carterestaurants.Bezoek in uw vrije tijd onze bibliotheek, of speel in de Club Room, reserveer een ontspannende Magic SPA-massage of ga lekker zwemmen. De kleintjes kunnen spelen in de speeltuin naast het kinderbad en genieten in de Kids Club.

Pestana Miramar Garden Hotel>

Castanheiro Boutique Hotel – 4*:

In het hart van een historische zone, naast het Paleis van de Jezuïeten, is dit viersterrenhotel ontstaan ​​uit een innovatief concept dat design, gedetailleerde architectonische restauratie en een gastvrije sfeer combineert. Het hotel is twee stappen verwijderd van de belangrijkste winkels, musea, restaurants en bars in de stad. In totaal 81 gezellige kamers en suites (Junior Suite en Suite), allemaal met uitzicht op de stad en de binnenplaats. In sommige van deze kamers is er keuze uit een zitbalkon (twee stoelen en een borreltafel) en/of een volledig ingerichte kitchenette met kookgelegenheid. Het hotel heeft een buitenzwembad dat het hele jaar door geopend is. U kan genieten van de spa met hydrotherapiebad,sauna, Turks bad, massagekamers en ontspanningsruimte. Het hotel heeft ook een restaurant en bar.

Castanheiro Boutique Hotel>

Praktische info

Belgen moeten in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart. Chauffeurs dienen in het bezit te zijn van een geldig Belgisch rijbewijs waar in het Engels “Driving licence” op staat.

Prijsofferte

Interesse voor een prijsofferte? Stuur ons een mailtje met de juiste vertrek- en retourdatum, het aantal personen, geboortedata en uw adresgegevens. Daarna ontvangt u van ons een gedetailleerde prijsofferte. Afhankelijk van uw budget kan Inforeizen hotels, lodges en motels voorstellen. Het hieronder vermelde programma is een voorbeeld van een reis en kan steeds aangepast worden waar mogelijk.