Perfect Blend of Mountains and Sea

NOORWEGEN

 • Reistijd: mei, juni, juli, augustus, september
 • Vluchten: 
 • dagelijkse vluchten met Scandinavian Airlines
 • Bezienswaardigheden:
 • Elanden boerderij Vittangi Moosepark
 • Muonio
 • Karajsok
 • Porsangerfjord
 • Nationaal Park Stabbursdalen
 • Noordkaap
 • Hammesfest
 • Tromso
 • Kvaloya eiland
 • Senja
 • Vesteralen
 • Lofoten

Reisprogramma

DAG 1: BRUSSEL - KIRUNA - PUOLTIKASVARAA (ZWEDEN) : +/- 61 km

Vertrek met regelmatige lijnvlucht van Scandinavian Airlines vanuit Brussel via Stockholm naar Kiruna. Bij aankomst oppikken van de huurwagen en rit naar Puoltikasvaara voor overnachting.

DAG 2 & 3: PUOLTIKVASVAARA (ZWEDEN) - MUONIO (FINLAND) : +/- 199 km

Via Vittangi gaat het naar de uiterste noordwesthoek van Finland waar zich het mooie Ounas Pallastunturi Nationaal Park bevindt. De boomloze tunturi of heuveltoppen komen net boven de boomgrens uit en vormen het kenmerkende landschap van deze streek. Muonio ligt in de nabijheid van een authentieke rendierboerderij die je desgewenst kan bezoeken. Maak verder een prachtige wandeling in het nabijgelegen Ounas Pallastunturi Nationaal Park. Je kan ook optioneel de huskykennel bezoeken en raften of kanoën op de Muonio rivier.

DAG 4: MUONIO (ZWEDEN) - KARASJOK (NOORWEGEN) : +/- 285 km

Je rijdt naar Enontekiö en van daaruit, door een verlaten gebied, naar de Noorse grens. Langs de rivier de Jiesjokka voert een vrij smalle weg u in 129 km van Kautokeino naar Karasjok. De hoofdstad van het Samengebied is Karasjok. Hier bevindt zich het Samisch parlement en het Sápmi-museum dat dieper ingaat op de bijzondere cultuur van het laatste oervolk van Europa. U kan er het Samiske Sammlinger, een klein maar mooi en modern nationale museum over de Samische cultuur, bezoeken.

DAG 5 & 6: KARASJOK (NOORWEGEN) - SKAIDI (NOORWEGEN) : +/- 160 km

Prachtige rit over de grotendeels boomloze vlakte van Finnmarken op weg naar de Arctische Oceaan die je bij Lakselv bereikt. Van hieruit volg je enige tijd de oevers van de Porsangerfjord. De  Porsangerfjord is 123 km lang en daarmee één van de vier langste fjorden in Noorwegen. Indien u dit wenst kan u een wandeling maken in het  het nationaal park van Stabbursdalen. Tenslotte buig je af naar Skaidi waar u zal overnachten. De volgende dag kan u een daguitstap maken naar het allernoordelijkste puntje van het Europese continent. Een onderzeese tunnel leidt naar het eiland Magerøya waarop het Noordkaapplateau gelegen is. Vele rendieren begroeten je op weg naar het Noordkaapcomplex gelegen op een 307 m hoge klif. (Let op: de afstand vanuit Skaidi naar de Noordkaap is 151 km, vertrek dus tijdig).

DAG 7 & 8: SKAIDI (NOORWEGEN) - TROMSO (NOORWEGEN) : +/- 395 km

Er staat een lange rit op het programma, vertrek dus tijdig vanuit Skaidi.

Op weg naar Alta kan je eventueel nog een bezoek brengen aan Hammerfest, de meest noordelijke stad ter wereld en hoofdzetel van de Royal and Ancient Polar Bear Society. In het Hjemmeluft-openluchtmuseum bij Alta bevinden zich meer dan 4000 prehistorische rotstekeningen. Vervolgens naar de imposante Lyngensalpen waar je de ferry neemt van Olderdalen naar Lyngseidet (prijs ferry niet inbegrepen). Een mooi traject door een smalle vallei leidt naar een tweede overtocht tussen Svensby en Breivikeidet (Prijs ferry niet inbegrepen). Tenslotte bereik je Tromsø , het Parijs van het Noorden. Deze moderne stad in het Noordpoolgebied is waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Hier vind je attracties zoals een aquarium, verschillende musea, en de meest noordelijke botanische tuin ter wereld. Bezoek hier het interactieve Polaria-museum en de beroemde IJszeekathedraal.

DAG 8 & 9: TROMSO (NOORWEGEN) - SKALAND /SENJA (NOORWEGEN° : +/- 135 km

Een landschappelijk prachtige route voert over het eiland Kvaloya naar Brensholmen waar je de ferry neemt naar Botnhamn op Senja (prijs ferry niet inbegrepen), het op één na grootste eiland van het land en volgens velen Noorwegen in het klein. Terwijl afgeronde bergtoppen het oostelijke deel van het eiland domineren, wordt de westelijke helft gekenmerkt door ruig hooggebergte en spectaculaire fjorden.

DAG 11 & 12 & 13: SKALAND/SENJA (NOORWEGEN) - RISOYAHMN/VESTERALEN (NOORWEGEN) : +/- 77 km

Je verlaat Senja vanuit Gryllefjord waar de ferry vertrekt richting Andenes (ferry niet inbegrepen in de prijs), pittoresk gelegen op de uiterste noordpunt van de Vesteralen en een populaire uitvalsbasis voor het maken van walvissafari’s. Vanuit Andenes volg je de idyllische route met prachtige vergezichten over de oceaan om uit te komen in Risoyhamn. Risoyhamn is ideaal gelegen voor het maken van mooie wandelingen op de Vesteralen. In Sto kan je ook deelnemen aan een gecombineerde walvis-, zeehond- en vogelsafari waarbij je zo goed als zeker oog in oog komt te staan met deze unieke zeezoogdieren.

Facultatieve excursie: Walvissafari vanuit Andenes: U start met een bezoek aan het walvismuseum van Andenes waarna je inscheept aan boord van de MS Reine of MS Maan Dolphin voor een 2 tot 4 u durende walvissafari op de oceaan. Koffie/thee wordt onderweg geserveerd. Deze excursie is afhankelijk van het weer en kan worden geannuleerd bij ongunstige omstandigheden of onvoldoende deelnemers.

Facultatieve excursie: Orkasafari met zodiac vanuit Andenes: Met een zodiac maak je een avontuurlijke circa 2 u durende safari op zee onder professionele begeleiding op zoek naar orka’s en andere walvissen. Deze excursie is zeer afhankelijk van het weer en kan worden geannuleerd bij ongunstige omstandigheden.

DAG 14 & 15 & 16: RISOYAHMN/VESTERALEN (NOORWEGEN) - SVOLVAER / LOFOTEN (NOORWEGEN) : +/- 135 km

Rij eerst naar Sortland dat bekend staat om zijn vele blauw geschilderde huizen en de traditionele rendierboerderij van Inga. Het traject voert daarna naar Stokmarknes, de thuisbasis van het Hurtigruten-museum dat dieper ingaat op de boeiende geschiedenis van de meest bekende Noorse rederij. Vanuit Melbu neem je de lokale ferry naar Fiskebol op de Lofoten (ferry niet inbegrepen). Een korte rit langs adembenemende berglandschappen voert naar Svolvær. De eilandengroep Lofoten liggen midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Deze bijzondere wildernis biedt een schitterend landschap van imposante bergen, diepe fjorden en lange, wilde zandstranden waar het geluid van de vele zeevogelkolonies nooit ver weg is. Maak een prachtige autotocht en bezoek het witte vissersstadje Henningsvaer, het pittoreske Nusfjord of rij helemaal tot Å, het laatste dorpje op de archipel met de kortste plaatsnaam ter wereld. In het Lofotr museum te Borg kom je alles te weten over de oude Vikingcultuur.

DAG 17: SVOLVAER / LOFOTEN (NOORWEGEN) - ABISKO / BJORKLIDEN (ZWEDEN) : +/- 296 km

De gloednieuwe Lofast-autoweg (tolroute) verbindt sinds eind 2007 de Lofoten-archipel met het Noorse vasteland. Een ingenieuze aaneenschakeling van bruggen en tunnels vormt een prachtige route met schitterende vergezichten in het tot voor kort ontoegankelijke Møysalen Nationaal Park. De oevers van de Tjeldsundet voeren je vervolgens richting Narvik. De Zweedse grens bereik je opnieuw bij het hooggelegen skioord Riksgränsen waar soms tot juni aan wintersport gedaan wordt! De weg daalt langzaam weer naar Abisko waar het bekendste langeafstand wandelpad van Scandinavië begint – de Kungsleden of Koningspad.

DAG 18: ABISKO/BJORKLIDEN (ZWEDEN) - KIRUNA - STOCKHOLM - BRUSSEL : +/- 140 km

Vandaag rijdt u verder naar Kiruna waar u de huurwagen aflevert bij het autoverhuurkantoor op de luchthaven. Check in aan de balie van SAS ten laatste 2 uur voor het vertrek. Vlucht vanuit Kiruna via Stockholm naar Brussel. Aankomst in Brussels International Airport. Einde van de reis.

Praktische info

Belgen hebben een geldige identiteitskaart nodig en een Belgisch rijbewijs.

Prijsofferte

Interesse voor een prijsofferte? Stuur ons een mailtje met de juiste vertrek- en retourdatum, het aantal personen, geboortedata en uw adresgegevens. Daarna ontvangt u van ons een gedetailleerde prijsofferte. Het hierboven vermelde programma is een voorbeeld van een reis en kan steeds aangepast worden waar mogelijk. Ook de hierboven vermelde accommodaties kunnen waar mogelijk nog aangepast worden.