The Beauty of Central Norway

NOORWEGEN

 • Reistijd: mei, juni, juli, augustus, september
 • Vluchten: 
 • dagelijkse vluchten met Scandinavian Airlines
 • Bezienswaardigheden:
 • Torpo
 • Hardangervidda
 • Finse
 • Berenpark Fla
 • Langedrag Fjellgard
 • Vorinfossen
 • Eidjford Natursenter
 • Bergen
 • Aurlandvegen
 • Nigardsbreen
 • Jostedalsbreen
 • Sogndalsdalen
 • Gamle Strynefjellsveien
 • Briksdal gletsjer
 • Geirangerfjord
 • Scherenkust
 • Alesund
 • Trollvegen
 • Dovrefjell National Park
 • Peer Gyntweg
 • Rondane National Park
 • Oslo

Reisprogramma

DAG 1 & 2 & 3 & 4: BRUSSEL - OSLO - GEILO : +/- 232 km

Vertrek met regelmatige lijnvlucht van Scandinavian Airlines naar Oslo. Oppikken van de huurwagen en vertrek naar Geilo. Onderweg kan u stoppen in Torpo om de staafkerk te bewonderen. De staafkerk van Torpo behoort tot het zogenaamde Borgundtuype. Ze is waarschijnlijk gebouwd rond het jaar 1195. Het hout waaruit ze gebouwd is, is gedateerd op 1192. Het is het oudste gebouw in het hele Hallingdal. Op weg naar Geilo passeert u nog een paar panoramische uitkijkpunten. Geilo is de ideale uitvalsbasis om de volgende uitstappen te maken:

Hardangervidda: Dit is één van de grootste hoogvlaktes van Europa en is de habitat van de grootste rendierpopulatie van Noord Europa. Hoewel de bemoste vlaktes domineren, kan het landschap ook extreem zijn door de diverse berggebieden. Het westelijk gedeelte van het bergplateau heeft meer een alpine karakter dat langzaam overgaat in smalle valleien en de Sørfjord. In het noordwesten ligt één van de grootste gletsjers van Noorwegen, de Hardangerjøkulen.

Finse: Deze plaats ligt op een hoogte van 1222 m boven zeeniveau aan de voet van de Hardangrjokulen gletsjer. U kan hier geraken per trein. Het spoorwegstation is het hoogste van Noord-Europa. Op de hoogvlaktes kan u wandelingen maken.

Berenpark Fla: In het Vassfarret natuurpark leven de beren vrij, terwijl bezoekers  in het uitgestrekte park op een beperkt wandelpadennet, aan weerszijden beveiligd door stevige metalen hekken, het park kunnen bezoeken.

Langedrag Fjellgard: Dierenboerderij in de bergen: Voor dierenliefhebbers (of voor een dag met slecht weer…) is dit natuurpark de moeite waard. U vindt er wolven, lynxen, geiten, paarden, Schotse hoolandrunderen, yaks, everzwijnen… Op de weg zijn vaak elanden te zien, vooral ’s avonds en ’s morgens.

Rafting in Dagali: In het plaatsje Dagali vertrekken er verscheidene raftingprogramma’s. Wil je gaan raften, dan informeer je best op voorhand naar de waterstand. Dagali ligt ten zuidwesten van Geilo wat ongeveer een half uurtje rijden is. De minimumleeftijd is 8 jaar.

Wandeling Einde van de wereld : Een niet te missen panoramische rit en bergwandeling langs de bergmeren van Djup-Tovika.

DAG 5: GEILO - BERGEN : +/- 243 km

Vervolg van de rit naar de Hansastad Bergen. Op weg naar Eidfjord kan u eerst afslaan naar Vøringfossen, misschien wel de meeste beroemde waterval van Noorwegen. De waterval heeft een vrije valhoogte van 183 meter. Even verder kan u in Eidjord het Hardangervidda Natursenter bezoeken waar u alles over de fauna en flora van dit gebied kan leren. Het is een echt ‘doe’ museum, met veel aandacht voor visuele effecten. Zo is er een filmzaal waar een film over 5 schermen wordt getoond over de Hardangervidda, de film is gemaakt vanuit een helikopter. Het museum is erg geschikt voor een bezoek met het hele gezin.  De rit gaat verder naar Bergen. Hier kan u een wandeling maken langs enkele oude houten handelspanden, gelegen langs de Bryggen kade. Achter deze façades zijn er goede restaurants, winkels,… gelegen. Het is leuk om hier een wandeling te maken… indien je meer interesse hebt in het marine leven, bezoek dan zeker het grote Aquarium “Akvariet”. Het omvat drie buitenbassins, 70 binnen aquaria en een nagebootste rotswand met zoutwaterfauna uit de Noordzee en andere wateren.

DAG 6 & 7 & 8: BERGEN - AURLANDSVEGEN - HAFSLO : +/- 267 km

Vertrek tijdig vanuit Bergen en rij verder via Voss richting Gudvangen en Flam. Even verder ligt het plaatsje Aurland. Afhankelijk van het weer kan u hier de gratis Laerdaltunnel nemen naar Aurland. De tunnel heeft een lengte van 24,5 km en is met deze de langste tunnel voor wegverkeer ter wereld. Bij goed weer kan u hier ook een autotocht maken over de Aurlandveien of Aurlandvegen. Het is één van de mooiste wegen van heel zuidelijk Noorwegen. Het hoogste punt van de “sneeuwweg” ligt op 1309 meter. Bij helder weer kan u de bergtoppen van Jotunheimen zien liggen. Rij verder naar Fodnes waar u de ferry kan nemen naar Mannheller. Om het half uur vertrekt er een ferry. De vaartijd bedraagt ongeveer 15 minuten. Onderweg kan u ook nog even stoppen aan de staafkerk van Kaupanger. Nabij Hafslo liggen de volgende bezienswaardigheden:

Nigardsbreen Gletsjer: De Nigardsbreen Gletsjer is één van de meest toegankelijke gletsjers in Noorwegen. Iedereen boven de 5 jaar kan hier deelnemen aan een begeleide wandeling waar u oog in oog komt de staan met het blauw ogende ijs.

Jostedalsbreen Nationaal Park: In dit park ligt de 480 km² metende gletsjer van Jostedalsbreen die op sommige plaatsen bijna 2.000 meter boven zeeniveau is gelegen. Van de maar liefst 24 gletsjertongen van de Jostedalsbreen zijn er enkele gemakkelijk bereikbaar.

Wandelen in Sogndalsdalen: Net voor en net buiten Sogndal, juist bij de rivierbrug, kan u afslaan richting Fjaerland en Skei, het Sogndalsdalen in. Dit is een van de mooiste zijdalen van de Sognefjord met o.a. het liefelijke Dalavatn meer. U kan in deze omgeving talrijke wandelingen maken zoals de wandeling Anestolen – Sogndalseggi, wandeling Gunvordalen-Langevatn meer, wandeling Krossen – Molden, één van de mooiste wandelingen in de streek,…

DAG 8 & 9 & 10 : HAFSLO - STRYN - HJELLEDALEN : +/- 240 km

Vanuit Hafslo rijdt u  over de  Sognefjellspas tot Bovendalen. Dit is de hoogste bergpas van Noorwegen, met links en rechts de “Huizen der Bergreuzen”.  De rit van vandaag gaat verder naar Lom waar u verder noordwestwaarts rijdt  naar Grotti. Hier kan u de Gamle Strynefjellsveien nemen, een 27 km lange weg die Videseter in de gemeente Stryn verbindt met Grotti. Deze weg maakt deel uit van het Noorse culturele erfgoed, en is ruim een eeuw oud. Op weg naar Hjelledalen passeert u ook de afslag naar de Briksal gletsjer. Hjelledalen is de perfect uitvalsbasis voor de volgende bezienswaardigheden:

Briksdal gletsjer: Het is opmerkelijk dat de gletsjertong in 1997 31 meter langer werd. Het meertje dat voor deze uitbreiding aan het einde van de gletsjertong lag was geheel verdwenen. Maar de Bridsdalbreen is in 2012 opnieuw een heel stuk gekrompen.

Flostranda Natuurpark: U kan een wandeling maken in het Flostranda Natuurpark, gelegen nabij Stryn. De wandeling is afwisselend, met prachtige rustgevende meren. Trek voor deze wandeling ongeveer 4 uur uit. Flostranda is Noord-Europa’s grootste edelloofbos. Je vindt er meer dan 250 bloemsoorten en de linde is hier de dominerende boomsoort. Het heeft ook een gevarieerd vogel- en dierbestand.

Rondrit met Geirangerfjord: Vanuit Hjelledalen kan u verder rijden naar Hellesylt. Hier kan u de ferry nemen door de Geirgangerfjord. De ferry glijdt als het ware door de majestueuze bergen door. Hier en daar zijn de wanden bijna loodrecht en glijdt het smeltwater vanaf de bergen, gracieus de fjord in. Sinds 14 juli 2005 staat deze fjord, samen met de Nærøyfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Eens u bent aangekomen in Geiranger stel ik voor om de wandeling Vesteras – Storsaeterfossen – Vesterassetra te maken. Het is een korte maar zeer mooie wandeling. Na deze wandeling rijdt u verder richting Grottli. Zowat 17 km verder, na een traject van ca. 20 haarspeldbochten en hellingen van gemiddeld 6 %, kom je aan de Djuppvasshytta met de afslag voor de tolweg naar de “Dalsnibba”. Deze weg, de “Nibbevei” genaamd, stijgt tot max. 12 % en voert tot op een hoogte van 1465 m. Van daaruit heb je bij normaal weer, weer een fantastisch panorama op Geiranger, de fjord en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Daarna rijdt u terug naar Hjelledalen.

DAG 11 & 12: HJELLEDALEN - SCHERENKUST - ALESUND : +/- 305 km

Vertrek tijdig vanuit Hjelle richting Stryn tot Maurstad. Deze mooie route loopt langsheen de bekoorlijke Nordfjord.  Rij verder naar Kjerringa-Vestkaphuset. Vanaf deze plaats, gelegen op 496 m boven de zeespiegel, heb je bij helder weer een weids panorama naar alle kanten: op de zee, op de scherenkust, de kustdorpjes, de bergtoppen van Sunmore, de Alfotgletsjer,… U kan ’s middags een picknick houden in het mooiste plaatsje van deze uithoek: namelijk het maagdelijke zandstrand van Ervik. Vanaf het strand kan je links omhoog klimmen en heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn. Het is een gelig strandje in de dalkom tussen de groene bergen. Vervolg van de reis naar Ålesund. Aan de monding van de Stor Fjorden ligt de pittoreske vissersplaats Ålesund met zo’n 40.000 inwoners. Ålesund bestaat uit drie kleine eilanden: Hessa, Aspoy en Norvoy. De meeste gebouwen in dit stadje zijn gebouwd in de Jungenstill stijl. Diverse straten in Ålesund zijn tot voetgangerszone verklaard en er zijn genoeg leuke winkeltjes en restaurantjes voor een dagje uit. In de kleine haven liggen een grote hoeveelheid privéjachten, hetgeen een gezellige indruk maaktBegin een bezoek aan Ålesund bij voorkeur met een klim over een trap met 418 treden naar de heuvel Aksla en het uitzichtpunt Fjellstua voor een magnifiek uitzicht op de stad. Buiten het centrum liggen nog twee bezienswaardigheden. Helemaal aan het westelijke einde van Ålesund ligt op een mooie plek in het Atlantershavparken het Ålesund Akvarium met inspirerend uitzicht op zee. Diverse grote bassins met vissen geven een goed beeld van het leven in de diverse ecosystemen rond Ålesund, de fjorden, de kust en de zee.

DAG 13 & 14: ALESUND - TROLLENWEG - DOMBAS - HJERKINN : +/- 265 km

Vanuit Ålesund gaat de reis verder via Stranda, Hol en Gronning naar de Trollvegen. Dit is de meest toeristische bergweg van Noorwegen. De Trollenweg loopt hier tussen Linge en Andalsnes. Op het hoogste punt van de route, 850 meter boven zeeniveau, heeft u een uitzicht vanaf een platform. Vervolg van de rit richting Dombas en het plaatsje Hjerkinn waar u zal overnachten. Hjerkinn is de ideale uitvalsbasis om het Dovrefjell National Park te bezoeken. Dovrefjell is de habitat van de muskusos en tevens een natuurlijke barrière tussen het zuidelijke en centrale gedeelte van Noorwegen. Hoewel het gebied wild en ruig aandoet, is Dovrefjell een uitstekende regio voor spectaculaire wandelingen en fietstochten in het zomerseizoen. vanuit Kongsvold Fjellstue vertrekken er dagelijks gegidste wandelingen in het Dovrefjell-natuurpark.

DAG 15 & 16: HJERKINN - VINSTRA / GALA : +/- 120 km

Vanuit Hjerkinn rijdt u zuidwaarts naar Dombas. Via de E 6 rijdt u verder naar Vinstra waar u tijdig afslaat naar Gala. Vanaf hier kan u de Peer Gyntweg, een 60 km lange toeristische weg door een berglandschap met uitzichten op het Rondanemassief en de bergen van Jotunheimen, verkennen. Bezoek zeker ook het Rondane National Park waar u prachtige wandelingen kan maken. Rondane Nationaal Park is kleiner en ook minder ruig dan Jotunheimen Nationaal Park. Maar het biedt meer dan genoeg uitdagingen voor de liefhebbers van ongerepte wildernis en steile bergtoppen gecombineerd met uitgestrekte mosgebieden. Samen met de Dovrefjell herbergt Rondane de laatste kuddes wilde Bering rendieren van Noorwegen en van Europa. Andere grote wilde dieren zoals herten, reeën en elanden, komen veel voor aan de rand van Rondane.

DAG 17: VINSTRA / GALA - OSLO : +/- 250 km

Vervolg van de reis richting Lillehammer. Hier kan u eventueel een bezoek brengen aan Olympiaparken. Vervolg van de rit naar Oslo. Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is qua inwonersaantal een erg kleine stad, maar qua oppervlakte een van de grootste hoofdsteden ter wereld. Dat is te danken aan de prachtige, uitgestrekte natuurgebieden die als het ware één geheel vormen met de stad. Kunstliefhebbers komen naar deze stad voor de schilderijen van de wereldberoemde Noorse kunstenaar Edvard Munch en de sculpturen van beeldhouwer Gustav Vigeland. Meer dan de helft van Munchs oeuvre, waaronder zijn meesterwerk ‘De Schreeuw’, kun je bezichtigen in het Munchmuseum. De beelden van Vigeland staan in het Vigelandpark.De stad Oslo bestaat al meer dan 1000 jaar, dus het spreekt voor zich dat er een schat aan historische bezienswaardigheden te vinden is. Het 13de eeuwse kasteel Akershus Festning is daar een mooi voorbeeld van. In het Vikingschipmuseum kun je dan weer magnifieke schepen bewonderen die op Noorse Vikingbegraafplaatsen gevonden zijn.

DAG 18: OSLO - BRUSSEL

Lever tijdig de huurwagen binnen op de luchthaven van Oslo. Vertrek met regelmatige lijnvlucht van Scandinavian Airlines naar Brussels International Airport. Einde van de reis.

NOTA

U kan deze reis ook maken met uw eigen wagen. U dient dan eerst naar Kiel, Duitsland te rijden om aldaar de ferry te nemen van Color Lines naar Oslo met overnachting aan boord van het schip. Dit betekent dan wel dat u 1 nacht extra voor de heenreis en 1 nacht extra voor de retourreis moet rekenen.

In het programma worden verschillende plaatsen vermeld voor de overnachtingen. Omdat men in Noorwegen geen grote hotels heeft, kan het zijn dat we alternatieve plaatsen zoeken in de buurt. Er wordt dan rekening gehouden met de ligging t.o.v. de bezienswaardigheden.

Praktische info

Belgen hebben een geldige identiteitskaart nodig en een Belgisch rijbewijs.

Prijsofferte

Interesse voor een prijsofferte? Stuur ons een mailtje met de juiste vertrek- en retourdatum, het aantal personen, geboortedata en uw adresgegevens. Daarna ontvangt u van ons een gedetailleerde prijsofferte. Het hierboven vermelde programma is een voorbeeld van een reis en kan steeds aangepast worden waar mogelijk. Ook de hierboven vermelde accommodaties kunnen waar mogelijk nog aangepast worden.