The Ultimate Nature Experience

BOTSWANA

  • Reistijd: april tot oktober (Okavango Delta is overspoeld van juni tot oktober)
  • Vluchten: dagelijkse vluchten met South African Airways vanuit Brussel via Frankfurt of München naar Johannesburg en zo verder naar Vic Falls, Zimbabwe
  • Bezienswaardigheden: 
  • Victoria Falls
  • Chobe National Park
  • Okavango Delta
  • Khwai Concession
  • Makgadikgadi Pans

Reisprogramma

DAG 1: BRUSSEL - FRANKFURT OF MUNCHEN – JOHANNESBURG

Vertrek met regelmatige lijnvlucht van South African Airways via Frankfurt of München naar Johannesburg. Aankomst volgende dag.

DAG 2 & 3 : JOHANNESBURG – VICTORIA FALLS : ONTBIJT

Bij aankomst in Johannesburg vervult u eerst de douaneformaliteiten. Daarna neemt u de aansluitende vlucht naar de Victoria Falls in Zimbabwe. Bij aankomst in Zimbabwe vervult u eerst de douaneformaliteiten. U kan hier een visum aankopen. De lokale correspondent regelt een private transfer naar uw hotel. De Victoria Watervallen zijn de breedste watervallen van Afrika, zij vormen een watergordijn van 1708 m breed en 100 m hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 m. Ze zijn gelegen in de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Dr. Livingstone week bij de naamgeving van deze watervallen, voor de eerste en enige keer in zijn leven, af van zijn gewoonte om de plaatselijke namen te behouden. Hij noemde deze watervallen naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria. De lokale bevolking noemt nu deze watervallen de Mosi-oa-Tunya.

Overnachtingen in de Ilala Lodge of The Victoria Falls Hotel

Ilala Lodge: Het Ilala Lodge Hotel is ideaal gelegen aan de Zimbabwaanse zijde van de watervallen en het is het dichtstbijzijnde hotel bij de Victoria Falls en het stadscentrum van Vic Falls. Het hotel biedt 32 standaardkamers en 2 luxueuze suites. De ruime kamers zijn ingericht met teakhouten meubelen en hebben een eigen badkamer met aparte douche, airconditioning, plafondventilator, satelliettelevisie en individuele koffie- en theefaciliteiten. Door openslaande deuren naar het terras of balkon heb je zicht op het open grasveld waar het wild vaak komt grazen, met de nevel van de watervallen op de achtergrond. Ontbijt, lunch en diner worden geserveerd in het à la carte Palm Restaurant. Het hotel heeft ook een zwembad en een bar.

The Victoria Falls Hotel: Het Victoria Falls Hotel ligt in het Victoria Falls National Park vlakbij de Victoria watervallen in Zimbabwe. Dit koloniale hotel is gebouwd in 1904 en staat bekend als ‘The Grand Old Lady of the Falls’. Het hotel maakt deelt uit van de “Leading Hotels of the World”. Het is gelegen op +/- 10 minuten wandelen van de Victoria Falls. Het hotel heeft 164 kamers verdeelt over standaard, deluxekamers en suites. Alle zijn voorzien van een private badkamer met haardroger, toilet, airconditioning, televisie. Het hotel heeft meerdere bars en restaurants, een zwembad, tennisbanen, een bibliotheek, een souvenirshop en een kapsalon.

Facultatieve excursie: Private wandeltour naar de Victoria Falls: duur +/- 2 uur. U heeft de keuze uit een ochtend- of een namiddagwandeltocht per gids naar de Victoria Falls. Onderweg bezoekt u de “The Big Tree”, een massale baobab die meer dan 1000 jaar oud is, u krijgt meer informatie over de geologie en de geschiedenis van de Victoria Falls en van de 19de eeuwse ontdekkingsreiziger David Livingstone, u wandelt over de regenwoudpaden rond de indrukwekkende watervallen, stopt aan de oevers van de Zambezi River,…

Facultatieve excursie: helikoptervlucht over de watervallen: duur +/- 15 minuten. Als u aan de watervallen staat, ziet u een enorme watermassa naar beneden komen. Maar vanuit de lucht heeft u een weids panorama in vogelperspectief over de meeste beroemde watervallen van Afrika.

DAG 4 & 5 & 6: VICTORIA FALLS – CHOBE NATIONAL PARK : ONTBIJT - LUNCH - DINER

Vandaag verlaat u de Victoria Falls en rijdt u verder naar uw lodge gelegen in het Chobe National Park. Het Chobe National Park is het op één na grootste nationale park in Botswana, het beslaat ongeveer 11.700 km². Hier bevindt zich één van de grootste concentraties wild van het Afrikaanse continent, waarvan de olifant erg ruim vertegenwoordigd is, ongeveer 120 000. Het park is verrassend divers. Aan de noordelijke grens stroomt de Chobe Rivier, waarin zich altijd water bevindt. Aan de westkant liggen de Linyanti moerassen die door de Savutistrook weer in verbinding staan met het Moremi Wildreservaat aan de zuidwest kant. Chobe National Park is de perfecte plaats om de Big Five te zien. Naast olifanten en buffels vindt u hier ook leeuwen, nijlpaarden, krokodillen, luipaarden, bavianen, giraffen, zebra’s, hyena’s, wilde honden, bushbock, klipspringers, antilopen en meer dan 450 soorten vogels.

Afhankelijk van het uur van aankomst in de Chobe Game Lodge staat er in de namiddag nog een safari op het programma. Dit kan een gamedrive zijn of een bootsafari op de Chobe Rivier. Op dag 5 & 6 staan er steeds een ochtend- en namiddagsafari op het programma.

Overnachtingen in de Chobe Game Lodge

Chobe Game Lodge: Deze lodge is de enige permanente game lodge in het nationale park zelf. Er zijn 47 kamers met uitzicht op de rivier en deze zijn voorzien van airconditioning, plafondventilatoren, gratis minibar, badkamer met toilet en terras. De lodge heeft ook vier suites elk met een eigen zwembad en loungeruimte. Tevens beschikt de lodge over zes uitkijkplatforms, twee bars, zes verschillende lounges en vier eetgelegenheden. U kan ook genieten van het zwembad.

DAG 7 & 8 & 9: CHOBE NATIONAL PARK – OKAVANGO DELTA : ONTBIJT – LUNCH – DINER

Na een laatste ochtendsafari in het Chobe National Park wordt u overgebracht naar de luchthaven van Kasane. Vertrek met binnenlandse vlucht naar de Okavango Delta. Op weg naar de Okavango Delta heeft u vanuit de lucht een prachtig zicht op het wild dat op de vele eilandjes leeft. De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld en zeker het meest bijzondere van zuidelijk Afrika. De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. De Okavango rivier is 1600 km lang en begint in het hoogland van Angola en mondt uit in de Kalahari. De Okavango Delta is met 15.000 km² de grootste ter wereld. Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlaktes en savanne. Op de drogere stukken worden giraffen, zebra’s en antilopen zoals de gnoe, kudu, lierantilope, hartebeest en impala aangetroffen. Ook het hele spectrum aan grote jagers zoals de leeuw, gevlekte hyena, wilde hond, luipaard en jachtluipaard zijn aanwezig. De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars. In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels.

De volgende dagen worden er ’s morgens en in de late namiddag safari’s georganiseerd over land per jeep of al wandelend en op het water in mekoro’s (kano’s) of per motorbootje.

Overnachtingen in het Gomoti Plains Camp.

Gomoti Plains Camp: dit kamp is gelegen langs de Gomoti rivier. Het kamp bestaat uit 10 luxe tenten, waaronder 2 luxe familietenten, die voorzien zijn van een eigen badkamer met toilet, ventilator, zitgedeelte, kluisje en een terras. Het eten wordt door chef koks uit Botswana klaargemaakt. U eet onder de blote hemel of bij koeler weer onder een canvas tent waar ook een kleine bar aanwezig is.

DAG 10 & 11: OKAVANGO DELTA – KHWAI CONCESSION / MOREMI GAME RESERVE : ONTBIJT – LUNCH – DINER

Vertrek vanuit de Okavango Delta  met een binnenlandse vlucht naar de Kwai Concession gelegen nabij het Moremi Game Reserve en aan de Okavango Delta. De Khwai Concession is een 1800 km² groot natuurgebied waardoor de Khwai rivier stroomt, een belangrijke bron van water voor de migrerende dieren die vanuit de Linyanti Concession  naar Khwai komen. Langs de oevers is er dan ook ontzettend veel wild te spotten zoals kudu, gnoe, zebra, nijlpaarden, tsesebbe, buffels, gigantische troepen olifanten, een grote populatie leeuwen, hyena’s en wilde honden en mits een beetje geluk ook luipaarden. Dit gebied staat ook bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. In de namiddag staat er nog een 4×4-safari op het programma. De volgende dag heeft u een ochtend- en namiddagsafari. Afhankelijk van het waterpeil van de rivier worden er ook tochtjes met een mekoro(kano) georganiseerd.

Overnachtingen in het Machaba Camp

Machaba Camp: Machaba Camp is gelegen in de wildrijke Khwai regio. Dit kleinschalige kamp is gebouwd in een klassieke 1950 stijl. De naam ‘Machaba’ is de lokale benaming voor ‘wilde vijgenboom’, die veel voorkomt in deze Afrikaanse delta. Er zijn acht tenten voor twee personen en twee grotere ‘bungalowtenten’ die geschikt zijn voor families. Elke tent heeft een gepolijste betonnen vloer en de wanden en het plafond zijn van canvas. Door het gebruik van kleurrijke en zachte tapijten wordt er een warme sfeer gecreëerd. Alle tenten beschikken over een ensuite badkamer en een buitendouche! Ook heeft elke tent een veranda met zitje, van waar je het wild kunt spotten dat naar de rivier komt. De hoofdtent van Machaba Camp bestaat uit twee gedeeltes. Het ene gedeelte is bedoelt als eetruimte met een aantal kleine tafels voor privédiners en grotere tafels voor de gemeenschappelijke avonden. Het vriendelijke personeel van Machaba Camp serveert hier drie keer per dag de lekkerste maaltijden. In het andere deel bevindt zich de loungeruimte waar je kunt ontspannen met een goed boek uit de eigen bibliotheek of kunt genieten van het uitzicht over de Khwai rivier. Alle maaltijden en lokale drankjes zijn inbegrepen. Machaba Camp is voorzien van een zwembad.

DAG 12 & 13 & 14: KHWAI CONCESSION – MAKGADIKGADI PANS : ONTBIJT – LUNCH – ONTBIJT

Vanuit de airstrip van de Khwai Concession vliegt u eerst naar Maun. Hier neemt u een volgende binnenlandse vlucht naar de airstrip van de Makgadikgadi Pans. De Makgadikgadi zoutpannen in centraal Botswana zijn de laatste restanten van een supermeer dat ooit miljoenen jaren geleden werd gevormd. Water uit rivieren dat vroeger naar het meer stroomde is door het optillen van de aardkorst van richting veranderd en dit water vormt nu de Victoria Falls. Eigenlijk bestaat het gebied uit twee losse zoutpannen, de Ntwetwe en Sowa zoutpan, omringd door een aantal kleinere zoutpannen. In totaal is het gebied 12.000 km² groot, liggend tussen Gweta en Nata. Op de zoutpannen groeit geen vegetatie. Vanuit uw verblijfplaats worden er dagelijks 4WD safari’s in en rond de Makgadikgadi Pans georganiseerd, maar u kan ook met quadbikes de nabijgelegen Ntwetwe Pan bezoeken of deelnemen aan een bushman excursie. Bent u een paardenliefhebber dan komt u hier ook aan uw trekken. Er worden trips van 2 uur tot een ganse dag georganiseerd.

Overnachtingen in Camp Kalahari.

Camp Kalahari: Camp Kalahari ligt aan de rand van de Makgadikgadi zoutpannen op een struikachtige rots bekend als Hyena Island. Het bestaat uit 9 Meru tenten voorzien van een badkamer met douche en toilet. Er is geen elektriciteit, maar het kamp wordt verlicht door paraffine lantaarns en wanneer de temperatuur ’s avonds te sterk daalt wordt er per bed een warmwaterkruik voorzien. Het kamp beschikt over een restaurant, bibliotheekje, lounge en een klein zwembad.

DAG 15: MAKGADIGADI PANS – MAUN – JOHANNSESBURG OF KAAPSTAD – FRANKFURT

Binnenlandse vlucht naar Maun. Hier neemt u een vlucht naar Johannesburg of Kaapstad waar u een aansluitende vlucht heeft naar Frankfurt.

DAG 16 : FRANKFURT – BRUSSEL

Bij aankomst in Frankfurt dient u van vlucht te wijzigen met bestemming Brussel. Aankomst in Brussels International Airport. Einde van de reis.

BIJKOMENDE INFORMATIE BAGAGE

Omdat de binnenlandse vluchten gebeuren met kleine vliegtuigjes dient u met zachte bagage te reizen met een maximum gewicht van 20 kg. Het maximum gewicht per persoon mag de 120 kg niet overschrijden.

Duurzaam Toerisme:

De lokale agent van Africa By Excellence per bed per nacht dat er verkocht wordt $1 voor lokale goede doelen, waaronder Bana Ba Letsatsi. Deze organisatie exploiteert een revalidatiecentrum dat een veilige plaats biedt aan het angstaanjagend groot aantal weeskinderen en kwetsbare kinderen in Maun. Vanuit dit centrum bieden ze continue ondersteuning in de vorm van bemiddeling, onderwijs, vaardigheidstraining, dagelijkse maaltijden, sport, kleding, transport, medische zorg en een plek om hun kleren te wassen en schoon te maken. Zonder BBL staan deze kinderen er helemaal alleen voor.

Een ander project is The Magic Bus. de lokaleagent van Africa By Excellenceverzamelde en doneert fondsen om een bus te kopen en te blijven onderhouden (zodat de kost van de reparaties & onderhoud niet ten laste van de mensen valt en ze zo het maximum kunnen overhouden om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Dit is geen gewone bus. Het is een magische bus: het ene moment is het een schoolbus die verweesde kinderen terug naar het onderwijs en een toekomst helpt; het volgende moment is het een ziekenhuis shuttle die de behoeftigen en wanhopigen naar doktersafspraken rijdt; soms is het een feestbus die gezelschap brengt naar kwetsbare en geïsoleerde oude mensen. Het brengt voedsel naar de hongerigen, schoon water naar degenen die geen sanitaire voorzieningen hebben, gezelschap naar degenen die vergeten zijn door de maatschappij. Het is het auto equivalent van een helpende hand.

           

Praktische info

Belgen hebben een internationaal paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is na retourdatum. Uw visum kan aangekocht worden bij aankomst in de luchthaven van de Victoria Falls in Zimbabwe. Gelieve uw voorzorgen te nemen tegen Malaria. Hepatitis A is aangeraden. Voor meer informatie kan u contact opnemen met uw geneesheer of het Tropisch Instituut te Antwerpen.

Prijsofferte

Interesse voor een prijsofferte? Stuur ons een mailtje met de juiste vertrek- en retourdatum, het aantal personen, geboortedata en uw adresgegevens. Daarna ontvangt u van ons een gedetailleerde prijsofferte. Het hierboven vermelde programma is een voorbeeld van een reis en kan steeds aangepast worden waar mogelijk.