The Unspoiled Nature Adventure

IJSLAND

 • Reistijd: mei, juni, juli, augustus, september
 • Vluchten: 
 • vluchten met Icelandair. Dag van vertrek na te vragen bij reservatie.
 • Bezienswaardigheden:
 • Geysir
 • Thingvellir National Park
 • Gullfoss
 • Seljalandfoss
 • Skagafoss
 • Vik & Dyrholaey
 • Lavavelden
 • Skaftafell National Park
 • Jokulsarlon
 • Vatnajokull
 • Borgarfjordur
 • Seydisfjordur
 • Asbyrgi
 • Dettifoss
 • Dimmuborgir
 • Krafla
 • Myvatn
 • Husavik
 • Namaskard
 • Godafoss
 • Akureyri
 • Zeehondensafari Hvammstangi
 • Snaefellsnes Peninsula
 • Reykjavik
 • Inside The Volcano
 • Blue Lagoon

Reisprogramma

DAG 1 & 2: BRUSSEL - KEFLAVIK AIRPORT - LAUGARVATN: +/- 168 km

Vertrek vanuit Brussels International Airport met een directe vlucht naar Keflavik International Airport. U komt aan in de late namiddag. Oppikken van de huurwagen bij het autoverhuurkantoor op de luchthaven. U rijdt verder richting Laugarvatn, gelegen in het zuidwesten van IJsland. Vanuit Laugarvatn kan u Geysir bezoeken. In dit geothermische gebied zorgen de krachten van moeder natuur voor een imponerend schouwspel, er is een enorme variëteit aan hete bronnen en bubbelende poelen te vinden. Zo vind je er de Strokum geiser die ieder half uur zo’n 60 tot 80 m heet water de lucht in spuit. Even verder ligt de waterval van Gullfoss, de gouden waterval, vermaard om zijn adembenemende schoonheid. Wanneer de zon schijnt vormen zich prachtige regenbogen, die deze waterval zijn toepasselijke naam opleverde. Maak zeker een wandeling in het Thingvellir National Park. Deze “Vlakte van het parlement” is het nationale heiligdom van IJsland. Het is een 6 km brede en 40 km lange verzakking, die aan de zijden wordt begrensd door diepe kloven en scheuren.

Gullfoss Watervallen
Geysir
Thingvellir National Park

Facultatieve excursie: snorkelen in het Thingvellir National Park: Ga snorkelen in de Silfra-kloof, onderdeel van het Thingvallavatn-meer. De Silfra-kloof is wereldberoemd omdat het de grens is van twee tektonische platen, die langzaam uit elkaar schuiven. En het water is ongekend helder. Door je snorkelmasker zie je iets unieks; extreem helder water met een uitzicht van meer dan honderd meter… Algen en andere vreemde waterplanten kunnen hier zowaar overleven. Een bizarre onderwaterwereld. Een excursie die je niet snel vergeet.

Silfra Snorkelen

DAG 3: LAUGARVATN - VIK : +/- 167 km

Vandaag rijdt u via de ringweg verder in oostelijke richting. De zuidkust van IJsland bestaat uit enorme zandstranden, imposante lavastenen en indrukwekkende watervallen. Op weg naar het plaatsje Vik passeert u eerst de pittoreske 40 m hoge waterval Seljalandsfoss. Niet ver hiervandaan ligt de brede 60 m hoge Skogafoss waterval. Bezoek er ook het volksmuseum dat is ondergebracht in een oude turfboerderij. Alvorens u Vik bereikt kan u naar Dyrholaey rijden, het meest zuidelijke puntje van het vasteland. Deze 120 m hoge kaap die boven het zwarte strand uitsteekt, is een vogelrots, waar duizenden zeevogels hun broedplaats hebben. De zo aandoenlijke papegaaiduiker is een van de vele zeevogels die hier huizen. Maak zeker een wandeling op het zwarte strand en bezoek de basaltzuilen van de rots.

Seljalandsfoss
Skogafoss
Dyrholaey
Vik

DAG 4 & 5: VIK - HOFN : +/- 250 km

De met mos begroeide lavavelden en uitgestrekte vlakke en kale spoelzandvlaktes volgen elkaar kilometers op. Op deze route ligt Laufskalavordur, een heuveltje met talloze ‘steenmannetjes’. Vervolg van de rit naar Kirjubaejarklaustur en de enorme spoelvlakte. Bij Kirkjubæjarklaustur ligt de waterval Systrafoss. Even ten noorden van het dorp ligt midden in een weiland, Kirkjugólf, wat ’kerkvloer’ betekend. Dit is een verzameling van basaltzuilen waarvan alleen de bovenzijde in een plat vlak net boven het maaiveld uitsteekt. Verder oostwaarts ligt Skaftafell National Park. U kan hier een wandeling maken naar de waterval van Svertifoss of  naar het gletsjergebied van Skaftafellsjokull. Vervolg van de rit naar Svinafellsjokull, een gletsjertong van de Vatnajokull, die je gemakkelijk via een zijweggetje van de ringweg kan bereiken. Blijf de ringweg volgen naar het mooie gletsjermeer van IJsland: Jokulsarlon. Jökusárlón is een 160 m diepe gletsjerlagune aan de oostkant van de 16 km lange Breidamerkursandur. Je waant je hier in een totaal andere wereld. Het decor van dit toverlandschap wordt gevormd door de 20 km brede Breidamerkurjökull, die 5 meter per dag het meer inglijdt. De rit gaat verder naar Hofn.

Facultatieve excursie: Boottocht Jokulsarlon: Een boottocht over Jökulsárlón, het bekendste gletsjermeer van IJsland, is eigenlijk iets wat je niet mag missen. Je vaart tussen de immense ijsschotsen in de indrukwekkende gletsjerlagune. Je krijgt het eeuwenoude ijs van dichtbij te zien en met een beetje geluk spot je zelfs enkele zeehonden. Je kan kiezen tussen een gewone amfibieboot of een zodiac. Met een zodiac leg je grotere afstanden af en geraak je  dichter bij de ijsbergen.

Jokulsarlon

Dag 5: Facultatieve excursie: Sneeuwscootertocht op de Vatnajokull: Ervaar de grootste gletsjer van Europa van bovenaf. Tijdens deze sneeuwscootertocht geniet je van adembenemende uitzichten over diepe valleien, hoge bergen, en natuurlijk de machtige Vatnajökull zelf. De Vatnajökull is IJslands grootste gletsjer. Sneeuwscooters zijn gemakkelijk te besturen en warme thermische kledij en veiligheidsuitrusting wordt steeds voorzien. Opgelet: geldig rijbewijs is verplicht. Na de veiligheidsinstructies stap je in een superjeep en rijd je vanaf de F985 tot aan de gletsjer waar je sneeuwscooter voor je klaar staat. Duur : +/- 3 uur.

Vatnajokull

DAG 6 & 7: HOFN - BORGARJFORDUR : +/- 292 km

U blijft Ringweg 1 volgen in oostelijke richting naar het vissersplaatsje Djupivogur. Aan de rand van het dorp heeft de kunstenaar Sigudur Gudmundsson tientallen levensgrote eieren op sokkels gezet. Vanuit Djupivogur rijdt u verder noordwaarts naar Egilstadir. De groene omgeving staat in schril contrast met het woestijnlandschap van het nabije binnenland. Op 70 km ten noorden van Egilsstadir via weg 94 rijdt u over het overgrote deel van een onverharde weg verder naar de kleine Borgardjfordur. Hier zal u de volgende 2 nachten verblijven. Vanaf deze kleine fjord vertrekken talloze mooie wandelingen naar de omringende vulkaanlandschappen. Deze omgeving is ook bekend om de uitstekende mogelijkheden om Papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels te spotten.

Borgarfjordur

DAG 8 & 9 & 10: BORGARFJORDUR - MYVATN : +/- 215 km

U verlaat de oostkust en rijdt verder naar het noorden richting Myvatn. Myvatn, een relatief klein maar bijzonder interessant gebied is bekend om zijn verschillende vulkanische verschijnselen. Het 36,5 km² grote meer ligt op 278 m boven zeeniveau. Het dankt deze naam aan de 35 soorten muggen die hier leven. Maar het meer is een paradijs voor geologen, natuur- en vogelliefhebbers, want de muggen verlaten zelden het water en steken eigenlijk nooit. Het is de ideale uitvalsbasis om de lavaformaties van Dimmuborgir, de pseudokraters in Skutusstadir, de kleurrijke zwavelhoudende hellingen van Namaskard en het vulkanisch gebied van Krafla met de bubbelende modderpoelen te bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn Asbyrgi, een 4 km V-vormige kloof met steile tot 100 m hoge rotswanden; Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa waar zo’n 200 ton water per seconde naar beneden valt en het stadje Husavik waar in de haven een paar grote en heel veel kleine bootjes liggen, waarvan sommige zo klein zijn dat er nauwelijks plaats lijkt te zijn om één persoon te herbergen.

Myvatn
Namaskard
Krafla
Asbyrgi
Dettifoss
Husavik

DAG 11: MYVATN - LAUGARBAKKI: +/- 301 km

De reis gaat verder westwaarts naar Akureyri. Hierbij passeert u eerst Godafoss, één van de mooiste watervallen van IJsland. Akureyri betekent zoiets als ‘landtong met akkers’. De plaats ligt in de punt van het 60 km lange fjord Eyjafjörður, wat op zijn beurt weer ‘fjord met het eiland’ betekent. De plaats wordt omgeven door bergen. Na een bezoek aan dit stadje rijdt u verder westwaarts over de N1 naar Laugarbakki. Het piepkleine plaatsje heeft niet meer dan 80 inwoners en is gelegen nabij de Miofjordur fjord. De reden waarom wij u hier laten verblijven is dat u vandaag nog kan deelnemen aan de zeehondensafari vanuit Hvammstangi.

Akureyri
Godafoss
Eyjafjordur
Hvammstangi

DAG 12 & 13: LAUBARBAKKI - HELLNAR / SNAEFELLSNES PENINSULA : +/- 215 km

U rijdt verder naar het Snaefellsnes schiereiland. Het is bekend van de 7 wereldwonderen van Jules Verne. Er zijn imposante vogelkliffen met vele vogelsoorten aan de kustlijn te vinden. Ook vind je er de gletsjer Snaefellsjökull, dode vulkanen, oude kraters, minerale bronnen, lavagrotten en zelfs enige zandstranden. Vergeet geen bezoek te brengen aan de mooie inham Skardsvík, de krater Eldborg, de rotsformaties van Lóndrangar, de grot van Hellnar, het meer Baulárvallavatn, de waterval Svödufoss en de bergen Helgafell, Kirkjufell, de opmerkelijk kleurrijke Drápuhlídarfjall en Fagraskógarfjall. Het wordt dan ook hoogdravend, maar terecht, ‘IJsland in een notendop’ genoemd.

Facultatieve excursie: Walvisssafari vanuit Olafsvik (zomerseizoen) of Grundarfjordur(winterseizoen): Neem deel aan de walvissafari langs de kustlijn van Snaefellsnes peninsula. Nergens anders in IJsland is de kans groter om walvissen en orka’s te zien. Men ziet hier bultruggen, potvissen, dolfijnen en bruinvissen.

Snaefellsnes Peninsula

DAG 14 & 15: HELLNAR / SNAEFELLSNES PENINSULA - REYKJAVIK : +/- 195 km

U verlaat Hellnar en rijdt verder naar de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Het is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld en heeft minder dan 30.000 inwoners. Toch heeft de stad de uitstraling van een metropool. Reykjavik ligt prachtig ingesloten tussen de berg Esja en de prachtige Faxaflóibaai. Bezoek er o.a. de Hallgrimskirkja kerk, het pijporgel in de kerk is met zijn 5275 pijpen bijzonder indrukwekkend. Doordat de kerk van ver te zien is, wordt het ook wel hét symbool van de stad genoemd. Verder is er hetEinar Jonsson Museum, het cultuurhuis, de Pearl gelegen op de Oskjuhlio heuvel en de concerthall Harpa of maak een tripje langs de Saebraut waar je de sculptuur Solffarid, het aluminium vikingschip kan bekijken.

Reykjavik

Facultatieve excursie: Inside the Volcano: Thriknukagigur is de enige plaats in de wereld waar je kan afdalen in een oude magmakamer. De wandeling over het lavaveld duurt ongeveer 45-50 minuten. Bij aankomst aan de vulkaan zal u de nodige informatie krijgen over de veiligheidsmaatregelen en hoe u zich moet gedragen in de magmakamer. Als iedereen het nodige materiaal ontvangen heeft, helm en klimgordel, wordt de groep verdeelt in kleinere groepjes van 4-5 personen. Het afdalen en opstijgen uit de magmakamer duurt ongeveer 6 minuten. Eens beneden zal u ongeveer 30 minuten de tijd hebben om de vulkaan te ontdekken. Een gids zal u steeds vergezellen, tijdens het afdalen en opstijgen en in de magmakamer. Terug boven kan u genieten van een traditionele IJslandse vleessoep, Kjötsúpa. Wanneer iedereen klaar is om te vertrekken wandelt u terug over het lavaveld naar de parking. Duur: +/- 5 à 6 uur.

DAG 16: REYKJAVIK - GRINDAVIK : +/- 65 km

De rit gaat verder naar het schiereiland Reykjanes en het plaatsje Grindavik, gelegen nabij de Blue Lagoon. Uw hotel is gelegen op 1 minuut van de ingang. De Blue Lagoon lijkt op het eerste oog op een IJslands natuurverschijnsel, maar schijn bedriegt. Het is namelijk gemaakt door de IJslanders zelf. De Svartsengi krachtcentrale pompt geothermisch water omhoog van diep onder de grond en zorgt zo voor heerlijk warm water. Het opgepompte water wordt in eerste instantie gebruikt voor de opwekking van warmte en elektriciteit. De restwarmte wordt gebruikt om de Blue Lagoon te verwarmen. Bezoek het meest zuidwestelijke puntje Reykajnesviti, waar de 52 meter hoge rots Kari staat; Krysuvik, het actiefste hetebronnengebied van Zuidwest IJsland en Kleifarvtn, het grootste meer van het schiereiland Reykjanes.

Blue Lagoon
Reykjanes Peninsula

DAG 17: GRINDAVIK - KEFLAVIK AIRPORT - BRUSSEL

Lever tijdig de huuwagen binnen op de luchthaven van Keflavik International Airport. Vertrek met regelmatige lijnvlucht van Icelandair naar Brussel. Aankomst in Brussels International Airport. Einde van de reis.

Praktische info

Belgen hebben een geldige identiteitskaart nodig en een Belgisch rijbewijs.

Prijsofferte

Interesse voor een prijsofferte? Stuur ons een mailtje met de juiste vertrek- en retourdatum, het aantal personen, geboortedata en uw adresgegevens. Daarna ontvangt u van ons een gedetailleerde prijsofferte. Het hierboven vermelde programma is een voorbeeld van een reis en kan steeds aangepast worden waar mogelijk. Ook de hierboven vermelde accommodaties kunnen waar mogelijk nog aangepast worden.